slide: slides_pedicin_0.jpg

Pedicin

Gediplomeerd pedicure in regio Den Haag.

Met een zeer hygienische en proffesionele uitrusting neem ik uw voetklachten snel, veilig en pijnloos weg .

Behandelingen

Zorgvuldig en pijnloos

Niet alleen voor klachten kunt u bij Pedicin terecht. Ook als u uw voeten eens extra wilt verwennen kunt u bij mij een afspraak maken. 

 

Afspraak maken

Ik kom graag bij u thuis.

Heeft u geen zin om de deur uit gaan? Ik kom graag bij u thuis voor een pedicure behandeling.

Wratten

gewone wrat

Wat zijn wratten?

Wratten zijn verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Zij voelen vast aan. De officiële benaming is verruca. Meestal zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig.
Plaatsen waar wratten vaak voorkomen zijn de handen en vingers. Wratten komen veel voor bij kinderen tussen 12 en 16 jaar.

Hoe ontstaan wratten?

Wratten worden veroorzaakt door virussen. De virussen die gewone wratten veroorzaken, worden officieel ‘humane papillomavirussen’ genoemd. Bolhoedwratjes worden door een ander virus veroorzaakt.
De tijd die eroverheen gaat tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3 tot 6 maanden of zelfs langer duren. Wratten zijn besmettelijk.

Wat zijn de verschijnselen?

Wratten komen veel voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen komen wratten voor.
De meest voorkomende wratten zijn: de verruca vulgaris, de verruca plantaris, de verruca plana en de verruca filiformis.

 • De verruca vulgaris is een gewone wrat. Deze is een rond, scherp begrensd, sterk verhoornend bloemkoolachtig uitgroeisel. Kenmerkend is vooral de sterke verhoorning.   Vaak komen er meerdere wratten voor. Vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en het gelaat.
 • De verruca plantaris is een voetwrat. Deze vindt men aan de voetzool. Men kent 2 soorten voetwratten: de mozaïekwrat en de doornwrat. De mozaïekwrat breidt zich oppervlakkig uit en de doornwrat is pijnlijk en in de diepte groeiend.
  Ook voetwratten gaan met sterke verhoorning gepaard. Voetwratten worden zowel bij kinderen als bij volwassenen gezien.
 • De verruca plana is een vlakke wrat. De wrat is een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot bobbeltje. De kleur is huidkleurig of lichtbruin. Normaliter zijn ze in groten getalen aanwezig. Ze komen voornamelijk op het gezicht, armen en benen voor.
 • De verruca filiformis is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel. Het is een vingervormige variant van de verruca vulgaris in het gelaat. Bij kinderen komen zij vaak voor op de lippen, neus of oogleden.
 • Het condyloma acuminatum komt voor rond de anus en/of de geslachtsorganen. Deze wrat is een bloemkoolachtig, soms gesteeld. Vaak zijn er meerdere condylomata aanwezig. Ze komen voornamelijk voor bij volwassenen. Condylomata worden ook wel venerische wratten genoemd (venerisch = van Venus. Venus is de godin van de liefde). De overdracht kan via seksueel contact of nauw (niet-seksueel) contact plaatsvinden. Voor mensen met condylomata acuminata, is het van belang dat ze ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) worden onderzocht. Daarbij moet dan ook de partner worden onderzocht.
 • Mollusca contagiosa zijn ‘bolhoedwratjes’, ‘waterwratjes’ of ‘luchtpukkels’. Deze worden veroorzaakt door een groot pokvirus.  Het zijn bolvormige, gladde, huidkleurige bultjes, die er doorschijnend of wit uitzien. Meestal ziet men deze infectie bij kinderen of jong volwassenen. Bij kinderen komen mollusca vooral voor op de romp, de armen en benen, soms ook in het gelaat en op het onderlichaam. Doordat ze vaak in groepjes bij elkaar staan kunnen soms grote vormsels ontstaan. Vaak komt er een bacteriële infectie bij waardoor zo’n wrat dik, rood en pijnlijk wordt en er korsten ontstaan. Besmetting vindt plaats door intensief huidcontact tijdens spelletjes, op school, gymnastiek, zwemmen, judo. Een dergelijke en op oudere leeftijd voornamelijk via geslachtsverkeer. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van de afwijkingen varieert van 1 tot 2 weken, tot 6 maanden.


Wat is de behandeling?voetwrat

Bij de behandeling van wratten wordt weefsel vernietigd. Dat wordt zo gedaan dat alle virusdeeltjes kapot worden gemaakt. Bij veel van de patiënten vindt genezing binnen 2 tot 3 jaar plaats.
Er zullen nu verschillende behandelingsmogelijkheden besproken worden.

 • Aanstipvloeistoffen en zalven
  Al jaren lang worden preparaten als salicylzuur in zalf, in pleister of tinctuur of cignoline in tinctuur gebruikt. Allen met wisselend resultaat. Deze manieren van behandelen hebben vooral een hoornverwekende werking, maar maken ook de huid stuk. Daarom moet de gezonde huid met zinkolie of zinkzalf worden beschermd. Men brengt de tinctuur 1 tot 2 maal daags aan, vaak onder een pleister.
  Deze middelen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Een effect van deze smeersels is pas na 2 tot 3 maanden te verwachten.
  Bij verrucae planae is een vitamine A zuur bevattende crème de behandeling van eerste keuze. Ook bij mollusca contagiosa reageerd aanstippen met vitamine A zuur bevattende crème of tinctuur soms goed. Een nadeel is dat de huid om de wratten gemakkelijk geïrriteerd raakt.
  Condylomata acuminata kunnen met een podophylline tinctuur (phytopodophylline) worden aangestipt. Het succes van deze behandeling is wisselend.
 • Bevriezing met vloeibare stikstof
  Dit is bij de behandeling van verrucae vulgares en plantareseerste de eerste keuze. Bij bevriezing vindt weefselbeschadiging plaats. Nadelen van de behandeling zijn pijn. Deze komt voor direct na of tijdens de behandeling. Ook (bloed)blaren, die enige dagen hinder kunnen geven, kunnen voorkomen.
  Bevriezing in de buurt van de nagels kan erg pijnlijk zijn en soms tot blijvende beschadiging van de nagels leiden. Bij mollusca contagiosa wordt deze methode ook gebruikt, als er erg veel wratten aanwezig zijn.
  De bevriezing vindt slechts kort en oppervlakkig plaats.
 • Wegbranden (coagulatie)
  Deze behandel methode is zeer effectief, maar meestal heel erg en te agressief. Bij condylomata acuminata kan deze techniek overwogen worden. Vooral voor verkleining van het aantal wratten.
  Bij kinderen wordt deze behandeling het liefst onder narcose gedaan. Hierbij kan tevens de omvang en uitbreiding van de afwijkingen goed kan worden beoordeeld.
 • Uitlepelen (excochleatie)
  Bij mollusca contagiosa is ‘uitlepelen’ ook een goede behandeling. Tenzij het er teveel zijn.
  Verdoving vooraf met een lidocaïne/prilocaïne crème zorgt ervoor dat de ingreep nauwelijks of geen pijn doet.
  Soms wordt bij verrucae vulgares voor deze methode gekozen, waarbij onder lokale verdoving de wrat wordt weggelepeld. Hierna wordt het wondgebied dichtgeschroeid (gecoaguleerd).
 • Lasertherapie
  De lasertherapie bestaat nog maar net, maar blijkt vooral succesvol te zijn bij voetwratten en bij wratten bij of aan de geslachtsorganen. Alleen wratten, die niet op andere behandelingen reageren komen in aanmerking. Bij kinderen zal deze behandeling onder narcose moeten plaatsvinden, maar vaak wordt deze behandeling niet bij kinderen toegepast.
 • Andere therapieën
  In uitzonderlijke gevallen, bij hardnekkige niet op andere behandeling reagerende wratten kan men een behandeling overwegen, waarbij men een celremmer zoals bleomycine in de wrat spuit.

  Nieuw en experimenteel zijn de behandelingen met interferon of diphencyprone; dit zijn stoffen die op de plaats van de wrat een verhoogde afweer opwekken.

 

WebTwister ©